HSBC ve JPMorgan’dan TCMB Başkanı Değişikliği Yorumları

yazar:

kategori: ,

İngiltere merkezli banka HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) Fatih Karahan’ın atanması hakkında yaptığı açıklamada, “Başkanlık değişiminin para politikası üzerinde değişikliğe yol açmasını beklemiyoruz” ifadelerine yer verdi. HSBC ekonomistlerinden Melis Metiner, “Yeni merkez bankası başkanı, aynı politika” başlıklı değerlendirmesinde, TCMB’nin sıkılaştırma sürecinin geçen ay sona erdiğini düşündüklerini ve bu yıl boyunca politika faizinin sabit kalmasını beklediklerini belirtti. Ancak, HSBC’nin Türkiye’nin enflasyon görünümüne ilişkin riskleri görmeye devam ettiği ve manşet enflasyonun bu yıl sonuna kadar TCMB’nin yüzde 36’lık tahmininin üzerinde yüzde 45’e kadar ılımlı bir seviyeye gelmesini öngördüğü ifade edildi.

Öte yandan, ABD’li yatırım bankası JPMorgan, TCMB Başkanlığına Dr. Fatih Karahan’ın atanmasının ardından bir değerlendirme yayımladı. JPMorgan yetkilileri, “Para Politikası Kurulu’nun (PPK) artık daha şahin olabileceği yönündeki görüşümüz nedeniyle TCMB’deki liderlik değişikliğini enflasyonun düşürülmesi ve lira açısından olumlu görüyoruz” açıklamasında bulundu. Notunda, Dr. Karahan’ın enflasyonla mücadele için para politikası ile maliye politikası arasında daha fazla koordinasyon sağlamasının beklendiği belirtilirken, liderlik değişikliğinin uzun ömürlülüğüne ilişkin belirsizlik devam ediyor ve politika değişimleri konusunda şüphe uyandırıyor.

JPMorgan, TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın gelecekte daha şahin bir duruş sergilemesini beklediğini ifade ederek, önümüzdeki dönemde enflasyon görünümüne daha duyarlı bir para politikası izlenmesinin muhtemel olduğunu belirtti. Banka, TCMB Başkanı’nın TCMB Enflasyon Raporu Basın toplantısında şahin bir yönlendirme yapmasını beklediğini ve bu nedenle daha sıkı makro ihtiyati tedbirlerle birlikte yüksek faiz oranlarının daha uzun süre devam etmesini öngördüğünü ifade etti.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir